ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ – ЗАКРИЛНИК НА МОРЯЦИТЕ

Dec 06

На 6 декември, Никулден, в град Варна, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери от Щаба на Военноморските сили и представителен взвод от Военноморска база – Варна.

Строят на военните моряци беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Свещеници от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужиха молебен за здравето и силата на всички моряци.

Личен състав от Военноморските сили, използвайки войскови походни кухни, приготви рибен курбан пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” и на рибарското пристанище ,,Карантината” в квартал Аспарухово, който беше раздаден на гражданите и гостите на града.

Празникът беше тържествено отбелязан и в град Бургас, където празненствата започнаха с ритуал по тържествено издигане на националното знаме пред сградата на община Бургас, на площад „Атанас Сиреков”.

На площада бяха построени представителни блокове от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Командване за логистична поддръжка и сборен блок от състава на Военновъздушните сили. Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон и командир на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

На главната улица на града, до сградата на общината, беше разположена войскова походна кухня. На това място, както и в района на Морска гара Бургас, личен състав от флотилията и военноморската база приготвиха и раздадоха празничен Никулденски рибен курбан.

Тържествената Никулденска трапеза беше осветена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, в присъствието на кмета на Община Бургас Димитър Николов и командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.

Военнослужещи от флотилията, заедно с представители на държавната и местна власт, официални лица, граждани и гости на Бургас, се включиха в литийно шествие до Моста в Морската градина, от който в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

По повод празника фрегата „Верни“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби беше предислоцирана в района на Морска гара в Пристанище Бургас. На кораба бяха вдигнати флаговете за разцветяване, а през нощта той бешее озарен от празнични илюминации. В празничния ден фрегатата беше отворена за посещение от граждани и гости на града, а точно в 13:00 ч. екипажът на кораба поздрави бургазлии със сигнал от корабната сирена.

В град Черноморец военнослужещи от Военноморска база – Бургас, заедно с кмета на града господин Росен Деспов, капитан І ранг Петър Петров – командир на Военноморска база – Бургас, отец Стилиян от църквата „Св. Никола”, граждани и гости на града, се включиха в литийно шествие до пристанището.

В морето пред нос Акин, в памет на загиналите рибари и моряци, от борда на моторен катер „Колокита” от състава на военноморска база – Бургас в морето бяха хвърлени венци и цветя.

По случай Никулден на моторен влекач „Мизар” гостува кореспондентът на вестник „Българска армия” о.з. капитан ІІ ранг Атанас Панайотов.

Той приветства именниците от екипажа лейтенант Николай Недев, командир на кораба, лейтенант Никола Николов, командир на електромеханичната бойна част и матрос Николай Иванов, трумен машинист. Именниците получиха като подарък негови авторски книги, а екипажът – икона на Св. Николай Чудотворец – дело на възпитаника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и дългогодишен корабен механик Слави Пешков.

Офицерът от запаса Атанас Панайотов предаде на екипажа пожелания за безаварийно плаване и навигационен сувенир от първия капитан на „Мизар”- капитан далечно плаване Христо Донев. Той е обещал в близко време да гостува на екипажа и да разкаже за първото плаване на кораба от Сингапур до Варна, продължило два месеца.