ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА ,,СВЕТИ МИНА”

Nov 11

Всяка година на 11 ноември военните моряци тържествено отбелязват храмовия празник на църквата „Св. Мина”, изградена във войсковия район на Военноморска база Бургас.

Тази година се навършват две десетилетия от съграждането, за пръв път след промените от 1989 г., на православен храм на територията на военно формирование от Българската армия. През годините тази църква се превърна в своеобразно огнище на духовно просветление за бургаските военни моряци. Създадена, за да съхрани българското и българския дух, днес тя е неразделна част от общия облик на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Бургас.

Викарият на Сливенския митрополит, Агатополски епископ йеромонах Йеротей и негово преосвещенство отец Стилиян от църквата „Свети Николай“ в град Черноморец отслужиха празнична света литургия по повод празника.

Гости на тържеството бяха вицеадмирал о.з. Минко Кавалджиев, по чиято инициатива е съградена църквата, контраадмирал Георги Мотев, флотилен адмирал о.з. Димитър Ангелов, полковник о.з. Евгени Пенчев, представители на църковното настоятелство, военнослужещи и граждани, участвали в построяването на църквата. Вицеадмирал о.з. Минко Кавалджиев припомни историята за построяването на  църквата „Св. Мина“ и благодари за полаганите през годините  грижи.

Командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков приветства всички присъстващи с добре дошли и благодари за тяхната съпричастност и подкрепа.

В словото си флотилен адмирал Велков цитира част от посланието към бъдещите поколения, поставено в основата на камбанарията към църквата: „Помнете, че нашата история е низ от достойни дела. Творили са я велики мъже с меч в едната ръка и с Христовия кръст в другата, защото Вярата в Божията добродетел и любовта към Родината са неделими. Ние ги отстоявахме според силите си. Пазете ги и вие от посегателства и лоши помисли. Пазете ги и ги множете за благото на всички българи, за да пребъде във вековете майка България!“