ВЪВ ВОЕНЕН КЛУБ БУРГАС ПРЕДСТАВИХА ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ ЗА БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ

Nov 07

Като част от мероприятията, посветени на честванията на войните за национално освобождение, на 7 ноември във Военен клуб Бургас се състоя среща на капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник  началник на Щаба на ВМС по операциите и капитан II ранг о.з. Атанас Панайотов, кореспондент на в. „Българска армия“, с военнослужещи от гарнизон Бургас, представители на областната и общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България.

Капитан I ранг Мусински и капитан II ранг о.з. Панайотов представиха интересни и малко известни факти за военноморският ни флот в началото на XX век, участието му в освободителните войни и победоносните действия на отряда български торпедоносци, с които тогава са били въоръжени българските ВМС.

На аудиторията бяха представени документалните филми „Дръзки“, посветен на участието на българските Военноморски сили в Балканската война и успешната атака на торпедоносеца „Дръзки“ срещу крайцера „Хамидие“, както и „Десантът Балчик“, посветен на първия български морски десант през 1916 г.

На срещата присъстваха и г-н Неделчо Рачев от областна администрация – Бургас, г-н Петър Парушев – началник на отдел „Култура“ в община Бургас, г-жа Яна Иванова – уредник на Регионалния историческия музей – Бургас, г-жа Донка Иванова – директор на Регионалния архив – Бургас, г-жа Петя Петрова – началник на регионално управление на образованието – Бургас.