ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Nov 05

Всяка година на Архангелова (мъжка) задушница Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български вòйни.

На 5 ноември 2022 г. в град Варна се проведе ритуал, организиран съвместно oт Командването на Военноморските сили, Варненска и Великопреславска Света митрополия и Община Варна, с участието на Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и венценосци от военно формирование 36940.

В района на Старите гробища, пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.”, свещеници от Митрополията отслужиха заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната на Република България и началника на отбраната, от областния управител на Варненска област господин Марио Смърков, заместник-кмета на Община Варна господин Пейчо Пейчев, началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, представители на военно-патриотични съюзи и организации.

В град Бургас пред Паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк в района на Военния клуб се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя с участие на военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас по повод отбелязване на Архангелова /мъжка/ Задушница.

Представители на Българската православна църква от град Бургас отслужиха панихида /възпоменание/ в памет на загиналите във войните български вòйни.

Венци и цветя в почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на Родината, бяха поднесени от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, от представители на държавната и местна власт, организации и дружества, граждани и гости на града.

След ритуала-панихида по повод Архангелова задушница беше отбелязана 110-та годишнина от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки“ срещу крайцера „Хамидие“. Цветя пред паметната плоча на торпедоносеца „Дръзки“ на сградата на Военен клуб – Бургас бяха положени от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, военнослужещи от гарнизон Бургас и членове на областната и общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.