ФРЕГАТА „ДРЪЗКИ” СЕ ЗАВЪРНА ОТ УЧАСТИЕ В ОПЕРАЦИЯТА НА НАТО В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ „ACTIVE ENDEAVOUR 2013”

Nov 07

Снимка 1Приключи участието на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2013”.

Освен нашата фрегата във Втора постоянна група кораби на НАТО /SNMG2/ участваха фрегатите ESPS ALVARO DE BAZAN (Испания), FGS SACHSEN (Германия), TCG SALIHREIS (Турция), ITS GRECALE (Италия), ROS REGINA MARIA (Румъния) и URS TERNOPIL (Украйна). 

При петото си включване в операцията от 1 октомври до 30 октомври 2013 г. екипажът на „Дръзки” успешно  изпълни поставените задачи по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност в Средиземно море.

Бяха проплавани 6021 морски мили. По време на патрулиранията бяха наблюдавани 400 кораба, със 190 от които беше установена връзка и извършена процедура по опознаването им. Бяха наблюдавани 1706 граждански и 111 военни самолета.

Проведени са учения по откриване, водене и долагане на надводни и въздушни цели, корабни бойни учения, включващи борба с пожари, взривове и нахлуваща вода, симулирано използване на противокорабно, противовъздушно и противолодъчно оръжие, защита на кораба от бързо движещи се малки морски цели. Екипажът изпълни тренировки по приемане и предаване на хора и товари по вертикален способ, напускане на кораба, проверка на наличието и спасяване на човек, паднал зад борд.

От 14 до 17 октомври 2013 г. командването на кораба, оперативните офицери и групата за проверка на кораби преминаха през обучителен модул в „Центъра на НАТО за подготовка на екипажи за участие в морски операции за контрол на корабоплаването”, намиращ се във военноморска база Суда на о. Крит, Гърция.

В тренировъчния център на НАТО офицерите бяха запознати с правни и психологични аспекти на ембарговите операции, поуки от практиката и перспективи в борбата за ограничаване и ликвидиране на пиратството в Аденския залив. Групата за проверка на кораби участва в теоретични и практически занятия, включващи работа в екстремални ситуации и недопускане на рисково поведение по време на проверка на съмнителен кораб.

След завършване на обучението командирът на центъра комодор Йоанис Павлополос връчи на командира на фрегата „Дръзки” капитан втори ранг Георги Савов сертификат за завършено обучение по морски операции за контрол на корабоплаването.

На 30 октомври 2013 г. Втора постоянна група кораби на НАТО /SNMG2/ и Втора постоянна противоминна група кораби на НАТО /SNMCMG2/, състояща се от минните ловци FGS MOSEL и FGS ROTTWEIL (Германия), TCG ERDEMLI (Турция), ITS CROTONE (Италия) и HMS PENZANCE (Великобритания), се срещнаха за съвместно обучение на море в близост до остров Крит, Гърция. В продължение на четири часа, двете групи проведоха учение по противовъздушната отбрана и серия от упражнения по тактически маневриране.