Oct 07

Завърши водолазното учение на ВМС на Република България с международно участие „ТРИТОН 2022”.

To се проведе за втора поредна година и е резултат от доброто сътрудничество на ВМС на Република България и съюзниците от НАТО.

В учението взеха участие водолази от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ, специализирани в откриване, извличане и унищожаване на боеприпаси под вода. Франция и Италия се включиха с офицери – наблюдатели.

Учението се проведе в териториалното море на Република България и бе насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави, членки на НАТО, при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване.

Днес във Военноморска база – Варна беше проведен заключителния разбор. Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели.

Създадената реалистична обстановка и внимателно подбраните райони  допринесоха за усъвършенстване на знанията и уменията на участващите водолазни екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода. Това, допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците по противодействие на минната заплаха на море.

Набелязани бяха мероприятия за подобряване на процеса на планиране и провеждане на следващото учение през 2023 година.