ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПРОВЕЖДАТ УЧЕНИЯ НА МОРЕ

Oct 05

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море.

Фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби, плават за отработване на дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море и на котвена стоянка, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение от атаките на въздушен и надводен противник, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и други.

Други два кораба от флотилията – учебно-спомагателен кораб „к-н І ранг Димитър Добрев“ от дивизион кораби със спомагателно назначение и минен заградител „Антарес“ от отряд кораби със спомагателно назначение, осигуряват провеждането на тактическо учение на дивизион за морски специални операции.

Освен участие в ученията, корабите изпълняват и задачи по обследване на териториалното море за наличие на плаващи морски мини.

Продължава и водолазното учение на ВМС на Република България с международно участие „ТРИТОН 2022”. И днес водолазни групи от ВМС на участващите държави провеждат учения в определените за учението райони. Отработват се процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода.