ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В ЧЕСТВАНИЯ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

Sep 22

На 22 септември 2022 г. в градовете Варна и Бургас тържествено беше отбелязана 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Отбелязването на празника в град Варна започна в 10:00 часа на площад „Независимост“. Строят на представителният блок от ВВМУ,,Н. Й. Вапцаров” беше приет от командирът на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов. Маршът ,,Един завет”, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили огласи площадa.

 Тържествата продължиха с молебен за България, отслужен от свещенослужители на Варненската и Великопреславска митрополия и с тържествено издигане на националното знаме.

Официални гости бяха областният управител на Област Варна господин Марио Смърков, кметът на Община Варна господин Иван Портних, представители на държавната и местна власт, началникът на ВВМУ,,Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров и офицери от Военноморските сили.

В град Бургас отбелязването на празника започна с издигане на националното знаме на Република България на площада пред сградата на Община Бургас. Строят на представителният блок от състава на Военноморските сили на Република България беше приет от началникът на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков. Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб – Бургас.

На ритуалите присъстваха представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.