ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПОДВИГА НА ФЛОТСКИ ГЕРОЙ

Nov 04

Снимка 1 ВарнаНа 1 ноември 2013 г. в Пункта за базиране Варна честваха 70-годишнината от рождението на мирновременния флотски герой старшина първа степен Димитър Ат. Димитров, спасил с цената на живота си екипажа и бойния кораб, на който е служил. По този повод във флотския район гостува делегация от родното село на героя – Сушица, Великотърновско, и от община Стражица.

На 3 ноември – рождената дата на старшина първа степен Димитър Ат. Димитров, в с. Сушица беше отбелязана 70-годишнината от рождението на флотския герой.

В честването на годишнината, организирано по инициатива на кмета на община Сушица г-жа Димитранка Калева, участваха група военни моряци, водени от  командирът на Военноморска база–ВМС комодор Митко Петев, военният оркестър на НВУ ”Васил Левски” и военнослужещи от военното формирование в гр. Сражица.

На тържествените мероприятия присъстваха народният представител г-жа Мариана Бояджиева,  кметът на Стражица инж. Детелина Борисова, подполковник Георги Бянов, командир на военно формирование.

Благодарение на съдействието на командването на военоморската база, своето преклонение пред подвига на моряка-герой засвидетелства и мичман от запаса Васил Вачев, който също е участвал в потушаването на пожара на кораба.

 По традиция честването започна с ритуал за отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, поставена в двора на родния дом на старшина първа степен Димитър Димитров.

По-късно на тържествено събрание в читалището на Сушица гостите и жителите на селото се запознаха с живота и подвига на моряка. Вечерта на площада пред кметството беше проведена тържествена проверка-заря.