ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯТ ДУХОВ ОРКЕСТЪР НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ, УЧАСТВА ВЪВ ВЪЗСТАНОВКА НА СЪЕДИНЕНИЕТО В ГРАД ВАРНА

Sep 08

На 6 септември 1885 г. в Пловдив е извършено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това действие добива национална, юридическа, дипломатическа и международна стойност, след като княз Александър I Батенберг го приема и обявява официално в гр. Варна.
По инициатива на председателят на Народно читалище „Стара Варна“ г-н Ламбрин Сотиров и подкрепата на Община Варна, за първи път във Варна по случай 137-та годишнина от Съединението, се организира възстановка на това паметно за България събитие.
Основни участници в организацията и провеждането на възстановката бяха варненските клубове „Традиция“, „Единение“ и народните читалища. Военноморските сили се включиха с Представителния духов оркестър. За целта флотските оркестранти бяха с униформи на музикантите от духовата музика на тогавашния „Осми Приморски полк“, участник в събитието от онова време.
След официалното обявяване на Съединението на България, прозвуча „Шуми Марица“ и шествие по централната улица на града. Всенародното тържество завърши с голямо хоро.