ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ УЧАСТВАХА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 137-та ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Sep 06

На 6 септември 2022 година Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градовете Варна и Бургас.

Във Варна с военни ритуали бяха положени венци и цветя на паметната плоча на княз Александър Батенберг и на Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на  почетния караул и Представителния духов оркестър.

На ритуалите присъстваха областният управител Марио Смърков, кметът на Община Варна Иван Портних, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов, представители на Общински съвет Варна, на Варненска и Великопреславска митрополия, районни кметове, командирите на военни формирования от гарнизона и офицери от Щаба на ВМС, членове на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и организации, граждани и гости на града.

В Бургас, на площада пред сградата на Община Бургас, се проведе военен ритуал по тържествено издигане на националното знаме на Република България.

Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка беше приет от заместник-началника на гарнизон Бургас и началник на щаба  на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков.

Празничните прояви продължиха с отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите български войни и полагане на венци и цветя пред паметника на 24–ти Пехотен черноморски полк пред Военен клуб Бургас

На тържествените церемонии присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, представители на държавната и местна власт.