ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТБЕЛЯЗАХА 143-ТА ГОДИШНИНА ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ

Aug 14

В рамките на тържественото отбелязване на 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили на 13 август (събота), честванията продължиха с тържествено събрание-концерт, което се проведе от 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център – Варна. Преди началото на концерта, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов отправи тържествено приветствие по случай празника, в което акцентира върху изпълнените задачи от Военноморските сили през изминалата година до момента.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров съветник по военната сигурност на Президента на Република България, обяви поздравителен адрес от името на господин Румен Радев Президент на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили.

Министърът на отбраната на Република България господин Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители от състава на Военноморските сили, отличили се с висок професионализъм при изпълнението на задачите.

На 14 август (неделя) от 08.55 ч. на Морска гара – Варна се проведоха ритуалите по посрещане на министъра на отбраната на Република България, по тържественото вдигане на флага на Военноморските сили и по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2022” от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.  На  ритуалите присъстваха министъра на отбраната на Република България господин Димитър Стоянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д. в. н. Боян Медникаров, кмета на Община Варна господин Иван Портних, областния управител на Област Варна господин Марио Смърков, адмирали, генерали, ветерани, роднини на новопроизведените морски офицери и граждани на Варна.

По повод 143-та годишнина от създаването на ВМС от 10.00 ч. до 13.00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, военни кораби бяха отворени за посещение от гражданите и гостите на града.