Aug 06

Днес, 06.08.2022 г. във Военноморските сили на Република България са получени два сигнала за открити миноподобни обекта, единият в района на залив „Вромос“ а другият в акваторията на плажната ивица на град Царево.

Специалисти от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от ВМС с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов са ангажирани и по двата случая като по оценка на обстоятелствата и преценка за опасността са локализирали и обследвали единият от тях, този в района на залив „Вромос“.

След извършване на разузнавателни дейности, специалистите класифицираха откритият боеприпас като противотанкова мина без взривател. Боеприпасът беше натоварен и транспортиран до полигон за унищожаване.

Утре сутринта, при стриктно спазване на условията за обследване и локализиране на миноподобни обекти, намиращи се под вода и изискванията за действия през светлата част на денонощието, специалистите от ВМС ще локализират, разузнаят и при необходимост ще унищожат намереният в акваторията на град Царево обект.