УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2022” ПРОДЪЛЖАВА С ПРЕДПОХОДНА ПОДГОТОВКА НА КОРАБИТЕ И ПРОТОКОЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ

Jul 17

На 17 юли 2022 г., работата на щабовете на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022” продължи с провеждането на предпоходна конференция и работни срещи.

В 14:00 часа, в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе  Конференция преди излизане на корабите на море, в която участваха офицерите от Щаба и командирите на кораби.

 На Конференцията се обсъдиха детайли по изпълнението на предстоящите през следващите дни упражнения и учения на море.

В изказванията си представителите на щабовете и командирите, дадоха висока оценка на проведената предпоходна подготовка, като предпоставка за успешно изпълнение на поставените задачи.

Поради конфликта в северната част на Черно море и  реалната възможност от наличие на дрейфащи мини в районите на учението са взети мерки за осигуряване безопасността на участниците. Корабите от Военноморските сили  на Република България и Република Румъния, вече 5 месеца действат в такива условия, имат натрупан опит и са готови  да приемат умерения риск.

И по време на бреговата фаза на „Бриз 2022“, Военноморските сили на Република България продължават да водят наблюдение на системата за разделно движение по нашето крайбрежие, бреговата ивица и тези части от националните морски пространства, в които е възможно появяването на плаваща мина.

Това е първото мащабно учение в Черно море след конфликта в Украйна. Провеждането му допринася за съвместната подготовка и  демонстрира готовността на Българските военноморски сили за защита на суверенитета и единството на Алианса.