УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2022” ПРОДЪЛЖАВА СЪС СЪВМЕСТНИ ТРЕНИРОВКИ НА СИЛИТЕ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ И НА СЪВМЕСТНОТО КОМАНДВАНЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ ОПЕРАЦИИ

Jul 17

Продължава участието на Морската тактическа група за специални операции в учение БРИЗ 2022. Групата се състои от щаб, бойни формирования и формирования за бойна поддръжка, като в състава й са включени сили и средства от дивизиона за морски специални операции на Военноморските сили, щабни офицери и взвод специални сили от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и военнослужещи от Силите за специални операции на ВМС на САЩ.

С цел сглобяване на Морската тактическа група участниците предварително проведоха съвместни тренировки по тактика на близки разстояния в сграда и на морска платформа, десантиране от вертолет по способ „Бързо въже“ и динамични стрелби.

 На 16 и 17 юли 2022г. беше планирана специална операция от Щаба на Морската тактическа група в крайбрежната зона в рамките на сценария на учението. Операцията се осъществи по суша, въздух и вода като в нея се изпълниха действия за доразузнаване на обект, локализиране и потвърждаване наличието на заповяданите критични цели на противостоящите сили и последващ рейд за тяхното залавяне или неутрализиране.

По време на директната акция, командосите използваха различни видове имитационни средства (боеприпаси и експлозиви) и специализирано оборудване за работа в тъмната част от денонощието.