ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2022“

Jul 15

Днес, 15 юли 2022 г., от 11.00 часа в Конгресния център на Пристанище Бургас се проведе пресконференция на командира на Военноморските сили с представителите на медиите и командирите на групи и кораби, участващи в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”.

 Ученията от серията „Бриз” имат своя собствена история и са запазена марка

на българските Военноморски сили. Те започват през 1993 година и се провеждат като национални военноморски учения с международно участие. В първите учения участват както държави членки на НАТО, така и държави, участващи в инициативата „Партньорство за мир”.

След влизането на България в НАТО, ученията се планират и провеждат съгласно стандартите и процедурите на Алианса, а от 2007 година „Бриз” се планират като учения за сертификация на декларираните сили от ВМС.

По време на пресконференцията за представителите на медиите беше изнесен брифинг за запознаване с учението.

Учението „Бриз 2022“ e двадесет и шестото по ред издание, което се провежда по изцяло фиктивен геополитически сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света и налага планирането и провеждането на операция за морска сигурност от многонационално военноморско оперативно съединение.

Контраадмирал Кирил Михайлов започна своето изявление, като подчерта, важността и необходимостта от провеждането на учения от такъв мащаб, които не отстъпва на провежданите до сега, макар и участието на чуждестранните кораби да е по-малко, предвид обстановката. Това което прави двадесет и шестото учение „Бриз 2022“ по-различно са не само условията на средата за сигурност, в която то се провежда, но и това че за първи път в историята на учението се взима участие от две различни места – основната част от учението се домакинства във Военноморска база – Бургас, а по-малка част от него се провежда във Военноморска база – Варна, като там са основно силите за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на не взривени боеприпаси, специализирани водолазни подразделения, подготвени за борба с плаващи и подводни мини. По своята интензивност и планирани епизоди, то продължава традицията на миналите издания на учението и включва  разнородни дейности, които Военноморските сили изпълняват на море.

„От особена важност е междуведомственото сътрудничество, което винаги е било важна част от това учение. Тази година имаме участие на 4 министерства и общо 21 правителствени и неправителствени организации. Това сътрудничество показва през годините своята стойност и важност. В тази връзка искам да напомня, че на 18 юли 2022 г. се навършват 10 години от трагичния инцидент на летище Сарафово. Един от изводите, който беше направен след атентата е, че това междуведомствено взаимодействие и сътрудничество, което се обработва и тренира по време на ученията „Бриз“ е помогнало на всички реагирали тогава институции, да действат бързо, координирано и целенасочено, което в резултат е довело до спасяване на човешки животи‘.

 Контраадмирал Кирил Михайлов подчерта, че няма по-голяма награда от тaзи – всички усилия, които се полагат по време на учения и тренировки в рамките на подготовката на Военноморските сили  с правителствените и неправителствените организации да дадът резултат.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието, между Военноморските сили на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

Българските Военноморски сили участват с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета,  2 тима за морски специални операции, водолазна група взривчици с обща численост от 960 души личен състав. В учението ще се включат два самолета от състава на Военновъздушните сили на Република България, както и представители от Сухопътни войски, Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Общо в учението ще участват 11 държави с обща численост от 1390 военнослужещи от ВМС на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморско командване на НАТО, както и участие на 121 представители на правителствени и неправителствени организации, като броят на участниците в учението е над 1500 души.

Участието на съюзни структури включва представители от Военноморското командване на НАТО, Тренировъчен център на НАТО за морски възпиращи операции (NMIOTC) и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

В учението има участници от Областна администрация Бургас, Община Бургас, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас, „Национална система 112“ – Регионален център Бургас, Областна дирекция на МВР – Бургас, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ – София, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Пристанище Бургас ЕАД, Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас, Изпълнителна агенция по околната среда – регионална лаборатория – Бургас, Многопрофилна болница за активно лечение – Бургас АД, Регионална здравна инспекция – Бургас, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Медицински университет Варна „Проф. доктор Параскев Стоянов“, „Поддържане чистотата на морските води“ АД – филиал Бургас, Доброволческо сдружение „БУЛСАР к.д.п. Никифор Герчев“ и Български червен кръст.

По време на учението „Бриз 2022“ ще бъдат отработвани епизоди, като провеждане на корабите през предварително протрален канал, тактическо маневриране, противоминни действия, водене на бойни действия срещу въздушен противник, водене на бойни действия против подводници, водене на бойния действия срещу надводен противник, ескортиране на кораб с ценен товар, морска операция по изпълнение на международно-наложени санкции, тактически действия на силите за морски специални операции, защита на корабите на незащитена котвена стоянка, действия по откриване и обезврежадне на невзривени боеприпаси, овладяване на пожар на пасажерски кораб в пристанище Бургас, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства и др.