ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТКРИХА ОБНОВЕНО ХЕЛИНГОВО СЪОРЪЖЕНИЕ

Jul 08

Днес, 8 юли 2022 г., началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов откриха обновеното хелингово съоръжение, намиращо се в района на Военноморска база Варна. Изграждането на адекватна инфраструктура е част от мотивацията на Въоръжените сили, да изпълняват задълженията си в пълен обем, заяви адмирал Ефтимов.

Необходимостта от хелингово съоръжение, възниква още през 1904 г. със сключването на договор между правителството на България и фирма ,,Шнайдер и Сие“ за доставка на 3 броя 97-тонни миноносци. Същите няма възможност да пристигнат на ход по море и се взема решение да бъдат доставени на части в град Варна. Хелинга дава възможност монтираните миноносци да се спуснат на вода и да им се извършват докови ремонти.

След три години строителни дейности, хелинга е изграден и влиза в строя на 10 август 1907 г.

През годините ремонтни и възстановителни работи по хелинговото съоръжение са извършвани от държавни и частни фирми, като последния цялостен ремонт бе през 2022 година. При него са подменени 288 метра релси, като за укрепването им са използвани съвременни технологии и материали, чрез които ще се осигури дълъг срок на експлоатация. Извършен е и ремонт на 32 броя носещи колела на подемно-спусковата количка, за гарантиране плавната и безаварийна работа на хелинговото съоръжение.