ЗАЛОЖИХА КИЛА НА ПЪРВИЯ ОТ ДВАТА МНОГОЦЕЛЕВИ МОДУЛНИ ПАТРУЛНИ КОРАБА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ

Jun 20

На 17 юни 2022 г. в град Варна, в корабостроителния завод „МТГ – Делфин“, се състоя тържествена церемония по залагане на кила на първия от двата многоцелеви модулни патрулни кораба (ММПК) за Българските военноморски сили.

На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили господин Румен Радев, министърът на отбраната господин Добромир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, управляващият директор на NVL B.V. & Co. KG господин Дирк Малговски и изпълнителният директор на МТГ „Делфин“ господин Светлин Стоянов.

,,Днес присъстваме на събитие, което надхвърля далеч своята значимост като измерение за Българските военноморски сили, за българското корабостроене, за град Варна и за региона. Това е събитие с огромно значение за бъдещето на България. С този проект България се завръща на картата на военното корабостроене с ясно изразени позиции и амбиции“,  заяви в изказването си президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили господин Румен Радев.

„За мен като министър на отбраната ускорената модернизация и превъоръжаването на Българската армия са без алтернатива. Придобиването на нова, модерна техника, въоръжение, оборудване и екипировка, е един от начините за изграждане на боеспособна армия. Осъзнавам, че с построяването на двата кораба не приключва модернизацията на Военноморските сили. В Министерството на отбраната военният ни флот има единствено и само подкрепа“, заяви министър Заков.

„Присъстваме на знаменателен акт – залагането на кила на нов боен кораб, първият от двата многофункционални патрулни кораба за ВМС. С този акт започва реалното строителство на кораба. Това, което е заложено в проекта, благодарение на нашите корабостроители ще започне да се оформя като корпус и силует“, заяви в изказването си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той благодари за професионализма на екипите, работили по този проект. „За нас военните моряци, това не е само начало на строителството на кораб. За нас това е реализация на десетилетна мечта, българските ВМС да имат нови бойни кораби и е един от най-успешните проекти за обновяване на армията“, посочи началникът на отбраната.

„Залагането на кила на бъдещия български кораб „Храбри“, наистина е исторически момент не само за проектантите, заварчиците, електротехниците и майсторите, чийто висок опит, изобретателност, трудолюбие и всеотдайност ще вдъхват живот на този модерен кораб, но и за бъдещите моряци от ВМС, които ще служат на борда, защитавайки нашата нация“, отбеляза и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

От този ден на практика започва изграждането на първия многофункционален модулен патрулен кораб. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 година.

По-късно президентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната посетиха Военноморския координационен елемент в град Варна и Щаба на ВМС.