ЗАВЪРШИ ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ „ЧЕРНО МОРЕ 2022”

Jun 03

На 3 юни 2022 г. завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби  „ЧЕРНО МОРЕ 2022”.

Финалният етап на учението бе наситен с много динамика и действия на море, които включваха учение по борба с нахлуваща вода и пожари, оказване на помощ на аварирал кораб, водене на бойни действия в район с химическо заразяване, обследване на райони и фарватери за наличие на морски мини.

Кулминацията на учението бе конвоиране (съпровождане и охрана) на кораби, превозващи ценен товар и превеждането им през опасен район, в който действат подводници и авиация на противниковите сили. Конвоят се проведе с участието на всички тактически групи от състава на оперативното корабно съединение.

В пълен обем бяха изпълнени всички поставени задачи по прилагане на процедурите за организиране на командването и управлението на подчинените сили. Родовете сили от ВМС проведоха тактически действия в различни условия на бързо изменяща се среда на сигурност, самостоятелно и съвместно  с други формирования от СВ и ВВС. Успешно завърши и първия етап от оценката на фрегата „Верни“ по стандартите на НАТО.

Учението постави акцент и на бойните действия срещу минната заплаха и снижаване на въздействието й върху свободата на корабоплаването в българските морски пространства.