ЗАПОЧНА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ „ЧЕРНО МОРЕ 2022”

May 31

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2022”, което се провежда за времето от 30 май до 3 юни 2022 г. в националните морски пространства на Република България.

Учението се провежда под ръководството на командирa на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили флотилен адмирал Велко Велков. Ще се изпълняват тактически действия в рамките на операция по морска сигурност, контрол на морските пространства и защита на корабоплаването.

В учението участват над 800 военнослужещи и цивилни служители от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, вертолети АS-565 MB „Panther” от морска вертолетна авиобаза, щурмова авиация от състава на ВВС, техника и личен състав от Втора механизирана бригада Стара Загора и Център за подготовка на специалисти Сливен, от състава на СВ.

В рамките на учението ще се проведе и първия етап от оценката на фрегата „Верни“ по стандартите на НАТО.

Предстоят дни наситени с много тренировки и учения на море, в които личния състав от флотилията за пореден път ще има възможност да потвърди своите знания и професионални умения при изпълнение на поставените задачи.