ПРОВЕДЕ СЕ ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА ПЛАНИРАЩА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УЧЕНИЕТО „БРИЗ 2022”

May 21

На 18 и 19 май 2022 година във Военния клуб в Бургас се проведе Заключителната координираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2022”.

Началникът на сектор „Подготовка и учения“ в отдел „Подготовка“ в Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Георги Петров откри конференцията, като беше изрично подчертано, че тази година „Бриз 2022“ се явява единственото учение в Черно море от подобен мащаб.

В конференцията, освен основния планиращ състав от Щаба на Военноморските сили и Флотилия бойни и спомагателни кораби, се включиха и представители от Съвместното командване на силите, Съвместното командване на специалните операции, видовете въоръжени сили, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България и Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, както и  представители на ВМС на държави от НАТО и инициативата „Партньорство за мир”, заявили участие в учението – Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Съединените американски щати и Турция. Допълнително по видеоконферентна връзка се присъединиха и участници от Военноморското командване и втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2).

Участниците бяха разделени в четири синдиката – морски операции, междуведомствено сътрудничество, специални операции, подводни взривни и технически дейности. В рамките на заседанията се обсъдиха в детайли възможностите за отработване на конкретните епизоди от учението, свързани както с действията на силите на море, така и с мероприятията по междуведомствено сътрудничество на ВМС на Република България с правителствени и неправителствени организации.

Конференцията беше закрита с уверението към всички участници, че Командването на ВМС полага всички усилия учението „Бриз 2022“ да бъде проведено в съответствие с предварителния замисъл, като основен акцент ще бъде поставен върху повишаване на подготовката на участващите сили и средства, отчитайки настоящата обстановка в Черноморския регион.