ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

May 06

Военноморските сили отбелязаха Деня на храбростта и празника на Българската армия с тържествено издигане на военноморския флаг на корабите и демонстрации на способности в района на Морска гара – Варна.

На тържеството присъстваха областният управител на Oбласт Варна г-н Благомир Коцев, кметът на Община Варна г-н Иван Портних, представители на държавни и общински институции, адмирали от запаса и ветерани, членове на военно-патриотични и родолюбиви съюзи и организации.

Празникът започна с посрещане на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който прие строя на почетния караул, офицерски блок  и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Ритуалът за тържествено издигане на военноморския флаг, гюйса, стенговите флогове и флаговете за разцветяване изпълниха екипажите на застаналите на Морска гара – Варна фрегата „Смели”, минен ловец „Струма” и учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“.

Честването продължи с обявяване на заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната за награждаване на военнослужещи, постигнали отлични резултати и проявили висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения по случай Празника.

В празничното си приветствие контраадмирал Михайлов подчерта значимостта на този ден, не само за хората в униформа, но и за всички, които влагат усилия за опазване на независимостта и за просперитета на държавата ни. В светлината на бурните събития в региона, той заяви, че в настоящия момент нарастват ангажиментите и се разкрива още по-ясно ролята на военният флот за гарантиране сигурността в националните морски пространства. В заключение той пожела на военнослужещите и цивилните служители от Военноморските сили и Българската армия да следват онези завети, които най-пълно олицетворяват службата на Отечеството – войнска храброст, несломима воля, висока отговорност и задружен дух.

Пред присъстващите на ритуала официални лица и гости Представителният духов оркестър изпълни български бойни маршове.

Кулминацията в отбелязването на Празника беше демонстрацията на способности от Дивизиона за морски специални операции, вертолет от Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и патрулна лодка с екипаж от Военноморска база – Варна. Действията се разиграха на борда на учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС.

След края на демонстрациите корабите бяха отворени за посещение и разглеждане от граждани и гости на град Варна.