ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПОЧЕТОХА ГОДИШНИНАТА ОТ ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ОДРИНСКАТА КРЕПОСТ

Mar 26

На 26 март 2022 г. военните моряци се включиха в тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 109-та годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912-1913 година.

Събитието беше организирано от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, със съдействието на Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“  участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред арката на Осми приморски пехотен полк във  Варна. Заместник-началникът на Щаба на ВМС по операциите капитан I ранг Ваньо Мусински прие строя на почетния караул.

На тържествената церемония присъстваха и поднесоха венци и цветя кметът на Община Варна Иван Портних, заместник-областният управител Александър Николов, районни кметове, представители на военно-патриотични съюзи и граждани.

Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.

Почетният караул и Представителният духов оркестър на ВМС преминаха в тържествен марш пред паметника.