ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ УЧАСТВАХА В МЕРОПРИЯТИЯ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Mar 03

По случай Националния празник на Република България, 3 март, Военноморските сили участваха в различни мероприятия във Варненския и Бургаския гарнизони.

Тържествените чествания, започнаха на 02 март 2022 г. в село Гроздьово, община Долни Чифлик и град Провадия, където се проведоха церемонии по издигане на националното знаме и военни ритуали за полагане на венци и цветя  с участието на военнослужещи от Военноморските сили и Представителния духов оркестър на ВМС.

На 03 март 2022 г. в град Варна на площад „Св.св. Кирил и Методий“ представителни блокове от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, военни формирования от гарнизона и Представителният духов оркестър на ВМС, съвместно с Община Варна, участваха в церемония по издигане на националното знаме.

По-късно пред паметника на граф Игнатиев, Паметника на загиналите украински войни, Паметника на загиналите руски войни и „Мемориала  на  загиналите  за  свободата  на България руски войни“ в кв. „Владислав Варненчик” бяха положени венци и цветя.

Вечерта на площад „Св. св. Кирил и Методий” се проведе Тържествена проверка – заря с участието на представителни блокове от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, военни формирования от гарнизона и Представителния духов оркестър на ВМС.

В град Добрич пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“ се проведе церемония по издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на град Добрич и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на представителен блок от ВМС.

В град Дългопол се проведе Тържествена проверка – заря пред Паметника на загиналите войни.

  Празникът бе отбелязан и в градовете Бургас, Созопол, Черноморец и Сунгурларе с ритуали по тържествено издигане на националното знаме, панихида, отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на България войни.