КОРАБИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПРОВЕЖДАТ УЧЕНИЯ НА МОРЕ

Feb 23

През настоящата седмица кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море.

Фрегата „Дръзки“ от състава на дивизион патрулни кораби с командир капитан II ранг Стоян Христов плава за провеждане на първото за годината тактическо учение на единичния кораб. По време на учението се отработват следните основни дейности: организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и борба за живучест на кораба.

В същият период на море са и три кораба от състава на дивизион противоминни кораби.

Минен ловец ,,Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев и рейдови миночистач „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ с командир лейтенат Денислав Сивев, плават за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които се изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции.

Отработват се мероприятия за повишаване на подготовката на екипажа за изпълнение на задачи на море в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест и търсене и спасяване на човек паднал зад борда. Изпълняват се бойни упражнения по използване на артилерийското оръжие за отразяване на атаките на въздушен противник и за унищожаване на дънни и котвени неконтактни мини.

Минен ловец „Струма“ с командир капитан III ранг Пламен Василев плава за осветяване на надводната обстановка и контрол на корабоплаването.

Ученията  на фрегата „Дръзки“ и минен ловец „Цибър” са част от подготовката на корабите за предстоящото им плаване за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) и Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2) през месеците март – април тази година.