77 ГОДИНИ ВОЕННОМОРСКА БАЗА БУРГАС

Dec 16

На 15 декември 2021 г. се навършват 77 години от създаването на Военноморска база Бургас.

Началото на Военноморска база – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан – лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е:

„Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!”

Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!

Така се поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база Бургас.

От името на Командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.

Командирът на Военноморска база Бургас капитан І ранг Дарин Попов поздрави военнослужещите и цивилните служители от базата по повод празника, награди отличилите се с грамота и пожела на целия личен състав преди всичко здраве и весело посрещане на Коледа и Новата 2022 година.

Със заповед на командира на ВМС беше повишен във военно звание  и назначен като командир на военно формирование 54960 – Бургас капитан ІІ ранг Венислав Вълев.