Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Можем да почерпим опит от Република Полша за трансформацията на Въоръжените ни сили

Dec 15

„Можем да почерпим опит от Република Полша и в трите основни оперативни домейна – морския, сухопътния и въздушния. Полша е по-напред в трансформацията на Въоръжените си сили, в прехода от платформите от съветско време към съвременната техника. Имаме възможността да почерпим опит, за да направим нашия преход по-бърз и безпроблемен“. Това заяви днес, 15 декември, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти във Варна във втория ден на официалното посещение у нас на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Полша генерал Раймунд Анджейчак.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че Полша, както и България, има на въоръжение изтребители МиГ-29, но разполага и с нови платформи в изтребителната си авиация като Ф-16. „Техният опит е ценен не само в областта на подготовката на пилотите и усвояването на платформата, но също и за оперативното им използване“, поясни началникът на отбраната. Той изтъкна, че с Полша сме съюзници в НАТО и членки в Европйския съюз и на тази основа в сферата на отбраната и сигурността са налице много общи теми и пресечни точки.

„Модернизацията винаги е изключително сложна. Ако искате да имате най-модерните и най-ефективните бойни системи във вашата армия, това е комплексен процес“, заяви генерал Анджейчак. Той посочи, че за полската армия програмата за модернизация все още е един от първостепенните приоритети.  „Искаме да обменяме опит във всички оперативни домейни – военновъздушен, военноморски, този на сухопътните войски, както и в нововъзникващите домейни, какъвто е например кибер пространството“, категоричен бе той. Генерал Анджейчак подчерта ползотворната дискусия, проведена у нас, особено по отношение на платформите Ф-16. „Ф-16 е повече от 10 години в полските Военновъздушни сили и правим всичко възможно да предоставяме и споделяме най-важното от своя опит с българските си колеги така, че те да могат да поддържат високо оперативно ниво. Единството на Източния фланг в тази комплексна среда за сигурност е изключително важно за НАТО, както и за двустранното сътрудничество“, заяви полският началник на Генералния щаб.

Днес адмирал Ефтимов и генерал Анджейчак положиха венци на саркофага на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) и разгледаха тематичната музейна експозиция. След това генерал Анджейчак се запозна със задачите на Центъра „Военноморски координационен елемент“ по разкриване на опозната картина на море, ранното предупреждение за възникващи заплахи и отговорностите по гарантиране на сигурността в региона. Официалната визита завърши във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където бе представена програмата за подготовка и възможностите за двустранен обмен на студенти.

На журналистически въпрос относно планирания бюджет за отбрана адмирал Ефтимов определи прогнозата за следващата година от 1.7% от БВП като позитивна. „Това позволява да продължат процесите, които сме започнали по план“, категоричен бе той. По другите модернизационни проекти на Въоръжените ни сили, началникът на отбраната отбеляза, че към момента 8 наши пилоти са на подготовка в САЩ. Той поясни, че няма получена официална информация от американска страна за забавяне в изпълнението на проекта за новия тип боен изтребител. „Дори и да се случи, това няма да повлияе на целостта на процеса“, посочи адмирал Ефтимов. Той допълни, че през мандата на служебното правителство е продължила работата по анализа на текущото състояние и евентуалните възможности за продължаване на проекта за модернизация на Сухопътните войски. Началникът на отбраната отбеляза, че се търсят варианти за възстановяването на подводния ни флот. Очаква се получаването на конкретна оферта с цени и обхват на възможния проект, които ще бъдат представени за одобрение от политическото ръководство.