Nov 12

Завърши първият етап от участието на фрегата „Дръзки” в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian” като част от тактическа група кораби на Алианса.

Екипажът на кораба изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата.

На 10.11.2021 г. – ден преди тактическата група да застане в пристанище Хайфа, екипажа на фрегата „Дръзки“ съвместно с ракетен катер „Кидон“ от ВМС на Израел проведе учение от тип PASSEX, включващо тренировка по приемане и предаване на гориво на ход (RAS) и тактическо маневриране.

Едновременно с това не спираше и бойната подготовка на екипажа. Провеждаха се корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и нахлуваща вода, корабни учения по използване на оръжието по въздушен, подводен и надводен противник, практически занятия по отработване на различни разписания, както и тренировки по приемане и предаване на товари на ход. Групата за проверка на кораби на фрегата „Дръзки”, съвместно с групата от Морския специален разузнавателен отряд  проведоха практически стрелби по морска цел с леко стрелково оръжие.

В периода 11.11 – 14.11.2021 г. фрегата „Дръзки“ ще е на посещение в Хайфа в държавата Израел, където екипажът на кораба ще има възможност да упражни и правото си на глас в предстоящите президентски и парламентарни избори.

В периода 14.11 – 18.11.2021 г. след напускане на пристанище Хайфа,  ще продължи участието на фрегата „Дръзки“ в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, съвместно с фрегата „Спетсаи“ от състава на ВМС на Гърция. По време на патрулирането ще продължи изпълнението на поставените задачи за постигане целите на операцията и ще се проведат съвместни тренировки между корабите в групата, след което корабите ще посетят пристанище Александрия, Египет.