УЧЕНИЯ НА МОРЕ

Oct 20

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море.

В периода от 12 до 14 октомври учебно-спомагателен кораб “Капитан I ранг Димитър Добрев”, с командир капитан III ранг Павел Павлов, проведе тактическо учение на единичния кораб. По време на плаването помощник-командира – капитан-лейтенант Георги Мирчев сдаде практически изпит за допуск до самостоятелно управление на кораба. Комисия с председател заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – капитан I ранг Ваньо Мусински, наблюдаваха и оцениха действията на помощник-командира и екипажа. На море, екипажът на кораба отработи поредица от учения по управление на кораба  в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест, търсене и спасяване на човек паднал зад борд и защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие.

Спасителен кораб “Протео”, с командир капитан III ранг Тенко Стефанов, продължава да изпълнява планираната подготовка по линия на проект “Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции”. Под ръководството на командира на дивизиона капитан І ранг Даниел Тодоров, протича провеждането на експериментални водолазни  спускания.

В периода от 19 до 21 октомври, минен ловец “Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Ще се отработят сериали за повишаване на подготовката на екипажа, за изпълнение на задачи на море в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест, търсене и спасяване на човек паднал зад борд, бойни упражнения по използването на артилерийското оръжие за отразяване на атаките на въздушен противник и за унищожаване на плаваща мина.

На 20 и 21 октомври малък военен транспорт „Сириус“ провежда третото поред тактическо учение на единичния кораб за годината. По време на плаването се отработват мероприятия по организация на използване на оръжието и техническите средства на кораба при прехода му на море,  борба за живучест на кораба и тренировка по товарене и разтоварване на техника на необорудван бряг.

В периода от 19 до 20 октомври се провежда заключителният етап от подготовката на фрегата „Дръзки“ за участието й в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море. Това е четвъртото поред учение на единичния кораб, по време на което екипажът на фрегатата провежда последните си тренировки по работа в аварийни ситуации и сложни условия, ръководени от командира на кораба капитан II ранг Стоян Христов.

Не за първи път пред екипажа на фрегата „Дръзки“ предстои отговорната задача да развее Българския военноморски флаг в Средиземно море и да покаже своите способности, както и да затвърди извоювания авторитет на Република България и Военноморските ни сили пред съюзниците от НАТО.

Готовността на фрегата „Дръзки“ се потвърди за пореден път по време на успешно преминалото оценяване на кораба съгласно стандартите на НАТО, но стремежът към усъвършенстване и надграждане на уменията на екипажа налага пълноценното използване на всяка възможност за подготовка на море. Високата мотивация на личния състав, досегашен опит и ниво на професионална подготовка дават увереност за успешното изпълнение на задачите в предстоящата мисия.