НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ БЕШЕ КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ КОНТРААДМИРАЛ МИХАЙ ПАНАЙТ

Sep 24

На 23 и 24 септември 2021 г. делегация водена от командира на Военноморските сили на Република Румъния беше на посещение в Щаба на Военноморските сили. Контраадмирал Михай Панайт беше посрещнат с военна церемония пред сградата на Адмиралтейството, след което се проведе работна среща с командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

По време на срещата гостите от румънските ВМС бяха запознати с историята на флота на България. Теми на разговорите бяха военно-политическата среда за сигурност в Черно море, развитието на Морския координационен елемент и други въпроси от взаимен интерес.

Акцент на разговорите беше развитието на бреговите системи за наблюдение на двете държави, с оглед подобряване съвместимостта и повишаване възможността за обмен на информация помежду им.

Не на последно място участниците в разговорите обсъдиха и съвместни дейности по проекти на Европейския съюз, както и постигнатите по време на  учението „Тритон“ резултати.

В заключение контраадмирал Панайт благодари на Командването на българските ВМС за доброто сътрудничество при изпълнение на поставените мисии и задачи от НАТО и изтъкна, че България е добра и отговорна съседка, на която може да се разчита.

 Преди   да   отпътува,   контраадмирал   Михай  Панайт   посети  ВВМУ  „Н. Й. Вапцаров“, където се запозна с традициите на военноморското ни образование и новите методи на обучение в нашата флотска Алма Матер.