96 ОТРЯД КОРАБИ СЪС СПОМАГАТЕЛНО НАЗНАЧЕНИЕ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 76-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Sep 24

Днес, 24.09.2021 г.  с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 76-та годишнина от създаването на 96 отряд кораби със спомагателно назначение.

На днешния ден се навършват  и 23 години от спускането на вода на танкер бункеровчик „Акин“ с бордови номер 303.

Отрядът кораби със спомагателно назначение е наследник на 96 дивизион кораби със спомагателно назначение, създаден през 1945 г. като част от новосъздадената военноморска база –  Бургас. Плавателните съдове тогава са предвидени за изпълнение на задачи по охрана на водния район, а днес основното им предназначение е логистично осигуряване на корабите на море.

В поздравителния си адрес, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави военните моряци от отряда и изказа своето искрено уважение към ежедневно влаганите от тях усилия при изпълнение на своите задължения и поставените задачи. Той им пожела добро здраве, силна воля и непоколебим дух, винаги верен курс, попътен вятър и седем фута под кила по фарватерите към успешна реализация на всички техни бъдещи начинания.

Началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков  поздрави командването и личния състав на отряда  като им пожела висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и  престижа на Военноморските сили на Р България.

Командирът на отряда – капитан ІІ ранг Ясен Чапевов поздрави военнослужещите с празника, награди отличилите се и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи.