ЗАВЪРШИ ВОДОЛАЗНОТО УЧЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „ТРИТОН 2021”

Sep 24

Учението се проведе в териториалното море на Република България и беше насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави, членки на НАТО при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване. В него участваха военни специалисти от ВМС на Република България, ВМС на Република Румъния, както и екип за обследване под вода със специално оборудване от ВМС на САЩ.

В назначените райони на учението беше извършена подробна идентификация на повече от 30 минoподобни обекта. Идентификацията се извърши от водолази и чрез подводни дистанционно-управляеми апарати.

Днес в Пункт за базиране Варна, в присъствието на директора на учението капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, се проведе непосредствен разбор-анализ на учението.

Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели. В следствие постигнатите добри резултати и отличната оценка, дадена от международните участници, беше обсъдена възможността учението да се провежда ежегодно и да бъде отворено за участие за всички държави – членки на Алианса.

В заключение командирът на военно формирование 28580-Варна връчи почетен знак и юбилейна монета на чуждестранните участници в учението.