ПРОДЪЛЖАВА ВОДОЛАЗНОТО УЧЕНИЕ НА ВМС НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „ТРИТОН 2021”

Sep 21

Започна заключителната фаза на учението „ТРИТОН 2021” по време на която, към българските водолази се присъединиха техните колеги от ВМС на Румъния и специалисти по подводно обследване от САЩ.

На 20 септември, в Пункт за базиране – Варна, се проведе предпоходна конференция и предварителен инструктаж по мерките за безопасност при извършване на съвместна водолазна дейност. Учението продължи с обследване на подводни обекти  с водолази и дистанционно управляеми подводни апарати. Подводните обекти се намират в акваторията на Варненския залив и са разделени в два отделни района.

Oсновните предизвикателства в учението „ТРИТОН 2021” са неговият многонационален характер и съвместяването на тактиките и процедурите по откриване, обезвреждане и унищожаване на невзвривени боеприпаси под вода от различни държави, членки на Алианса.

Учението ще продължи до 24 септември 2021 година и ще приключи с провеждане на непосредствен анализ на извършените дейности и постигнатите резултати от всички участници.

Откриването, обезвреждането и унищожаването на боеприпаси под вода е от значение за гарантиране безопасността на корабоплаването, риболова и другите дейности в националните морски пространства.