СЪОБЩЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ

Sep 06

На 6 септември 2021 година Военноморските сили участваха в тържествените прояви по случай 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в градовете Варна и Бургас.

Във Варна бяха положени венци и цветя на паметната плоча на княз Александър Батенберг и на Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г.

На ритуалите присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, депутатът от Европейския парламент Емил Радев, областният управител Марио Смърков, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов, представители на Община Варна, на Варненска и Великопреславска митрополия, районни кметове, граждани и гости на града.

В Бургас празничните мероприятия започнаха с ритуал по издигане на националното знаме на площада пред сградата на общината. Строят на почетния караул, в който бяха включени военнослужещи от Съвместното командване на силите, Военноморските сили и Военновъздушните сили от формированията в гарнизона, беше приет от началника на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков.

На паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб с военен ритуал беше почетена паметта на загиналите във войните за обединението и независимостта на България.

Венци и цветя поднесоха областния управител проф. д.н. Мария Кънева, заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева, началникът на щаба на Флотилията капитан I ранг Павлин Петков, представители на ОД на МВР, неправителствени организации, военно-патриотични съюзи и граждани.