КОРАБИ ОТ СЪСТАВА НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ ПРОВЕЖДАТ ТАКТИЧЕСКИ УЧЕНИЯ

Sep 01

През настоящата седмица четири кораба от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС провеждат тактически учения на море.

Базов миночистач „Шквал“, с командир капитан III ранг Христо Генчев плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които се изпълняват са свързани с  борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции.

Едновременно с това се отработват разписания по управление на кораба при плаване в теснини и в район с интензивно корабоплаване,  аварийно управление на кораба, тренировки по спасяване на човек зад борд, защита на кораба от въздушен противник с фактическо използване на оръжието, чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.

На 1 септември се провежда съвместно плаване на рейдови миночистач „капитан-лейтенант Кирил Минков“ с командир лейтенант Пенчо Тролчев и рейдови миночистач „капитан-лейтенант Евстати Винаров“ с командир старши лейтенант Красен Кьосев. По време на плаването се отработват задачи по управление на група кораби при използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити. Отразяване атаките на въздушен противник от корабно съединение и унищожаване на участък от минно заграждение от трална група с контактни тралове.

На 1 и 2 септември малък военен транспорт „Сириус“ с командир лейтенант Николай Петров провежда тактическо учение на единичния кораб. По време на плаването корабът отработва тренировки и учения по борба за живучест на кораба, защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие и отразяване на атаките от въздушен противник, чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.