СБОГУВАХМЕ СЕ С МАТЕЙ ТОДОРОВ

Aug 17

На 17 август 2021 г., последното желание на Матей Тодоров и близките му – „Да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се проведе на борда на медицински катер  „Г.С.Раковски“ в присъствието на началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, родственици и бивши колеги.

След прехода до мястото за провеждане на ритуала, прощални слова произнесоха  началник  Щаба  на  Военноморските  сили  капитан  I  ранг  Камен Кукуров и съпругата на Матей Тодоров госпожа Марияна Тодорова. В словото си капитан I ранг Кукуров каза „Написаното е слабо отражение на това което чувстваме, защото той е един от нас  и няма как видна личност като него да бъде забравена“. В знак на признателност към труда на Матей Тодоров началник Щаба на Военноморските сили предложи да се направи личен фонд в Държавен архив, където да се съхраняват делата и творбите му. Госпожа Тодорова, в отговор на словото на капитан I ранг Кукуров изрази благодарността си и уважението с което Военноморските сили го изпратиха  в последното му плаване.

Матей Тодоров е  награждаван и удостояван с множество награди и отличия. Освен големия принос за популяризирането и издигането престижа на военния ни флот, той е отдавал и споделял не малка част от живота си на моряшката служба.