70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ШЕСТИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ

Aug 13

На 13.08.2021 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в Пункт за базиране Бургас се отбеляза 70-та годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби.

На 11.08.1951 г. Българският Военноморски флот получава 4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254), 2 рейдови тралчици (проект 253), които заедно с шестте рейдови миночистача поставят началото на 6-ти дивизион миночистачни кораби от състава на военноморска база Бургас. Първият командир на дивизиона е адмирал Иван Добрев, (тогава капитан І ранг).

През всичките тези години корабите от състава на формированието достойно развяват родния трибагреник като участват в учения не само в Черно, но и в Егейско, Адриатическо и Средиземно море. Българският флаг е развяван многократно в пристанищата на Република Гърция, Република Грузия, Република Египет, Руската Федерация, Република Румъния, Република Турция, Република Хърватска и Република Украйна.

На празника присъстваха командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, бивши командири на дивизиона и командири на кораби от дивизиона, приятели и близки.

По повод юбилея флотилен адмирал Велко Велков връчи награди на отличили се военнослужещи от името на Министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Командирът на дивизиона – капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите с празника, награди някои отличили се с грамота и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи. В словото си той подчерта, че на всички нива военнослужещите работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност. Благодари им за това, че успяват в днешните трудни условия да мобилизират своите сили, за да изпълняват успешно поставените задачи и им пожела да бъдат смели в мечтите си и да не позволяват на трудностите да сломят духа и волята им – „Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас!“.