Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: През тази трудна година ВМС се справи успешно с изпълнението на задачите в национален и коалиционен формат

Aug 07

Изпращаме трудна година, пълна с предизвикателства, но личният състав на военния ни флот се справи успешно с изпълнението на задачите в национален и коалиционен формат. Приемете нашата признателност и благодарност. Вие доказахте, че обществото може да разчита на Военноморските сили, че те са способни да изпълняват конституционните си задължения“. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна днес, 7 август, към адмиралите, офицерите, старшините, матросите и цивилните служители от Военноморските сили на тържеството, посветено на 142-ата годишнина от създаването на военния ни флот. В изказването си той отличи екипажите на минен ловец „Цибър“, на фрегатата „Смели“ и на корветите „Бодри“ и „Решителни“,  които през тази година успешно участваха в планираните дейности. „Участието на фрегатата „Смели“ и на минен ловец „Цибър“ в постоянните военноморски групи на НАТО в Средиземно море и в Черно море заслужиха признанието и високите оценки на съюзниците“, заяви адмирал Емил Ефтимов.

Началникът на отбраната изтъкна и професионално планираната и проведена аварийно-спасителна операция по издирване на загиналия по време на учение край Шабла пилот подполковник Валентин Терзиев и на падналия в морето самолет МиГ-29, както и успешното междуинституционално взаимодействие на ВМС с неправителствени организации и с частни фирми по време на операцията. „Бях убеден във възможностите на хората, в уменията на екипажите на корабите и вертолетите от състава на ВМС. Екипажът на минен ловец „Цибър“ доказа, че може да изпълни задачата над заложените технически параметри, че владее техниката, с която разполага и я използва прекрасно“, посочи адмирал Емил Ефтимов.

Той отбеляза и направените успешни стъпки в придобиването на нови способности за военния ни флот през изминалата година и даде висока оценка на екипа от ВМС, ръководен от флотилен адмирал Георги Пенев, който работи по реализацията на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб.  „Убеден съм в експертизата на ВМС“, заяви началникът на отбраната.

На тържеството по повод 142-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили присъстваха министър-председателят на Република България Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт.

„Най-голямото ни богатство са хората – мъжете и жените в униформи. Поклон към тях! Благодаря Ви за службата!“. С тези думи премиерът поздрави личния състав на флота за празника.

Заместник-министър Пламен Йорданов също благодари на военните моряци за постигнатото и им пожела всяка година да успяват да вдигат по един нов флаг във флота.

По време на тържественото събрание командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов бе отличен с почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги“ – първа степен за приноса му в аварийно-спасителната операция по търсене на подполковник Валентин Терзиев и падналия самолет МиГ-29. За принос в дейностите по намирането на  катастрофиралия самолет и изваждането на т.нар. „черна кутия“ бяха наградени също командирът на минен ловец „Цибър“, военнослужещи от екипажа на кораба, както и управителят на фирма „Хидроремонт“ Иван Иванов и представители на частни компании.

Кулминацията в честването на празника на ВМС ще бъде утре, 8 август, когато на Морска гара Варна ще се проведат ритуалът по издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби и тържественият акт за връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2021“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.