ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНОТО ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ „БРИЗ 2021”

Jul 09

От 11 до 19 юли 2021 година, Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение „Бриз 2021” отворено за участие на ВМС от страни членки и партньори на НАТО (от Плана на Българската армия за 2021 година). Учението се провежда в морските пространства на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

Общо в учението ще участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втора постоянна военноморска група на НАТО и Втора постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Българските ВМС ще участват с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав. В учението ще се включат два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Р България и Военномедицинска академия.

Двадесет и петият “Бриз” през 2021 г. продължава традицията  от предишните си издания да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 26 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. В епизодите на „Бриз 2021” се  включват:

Областна администрация Варна;

Община Варна;

Европейска агенция по Морска безопасност (EMSA);

Български червен кръст;

ИА „Морска администрация”;

Дирекция “Морска администрация” – Варна;

ГД “Аварийно спасителна дейност” – Варна;

Съвместен координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване;

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”;

Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”;

Регионална дирекция „Гранична полиция”-Бургас;

Областна дирекция на МВР – Варна;

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна;

„Районен център 112”- Варна;

Регионална здравна инспекция – Варна;

Център за спешна медицинска помощ – Варна;

Пристанище „Варна” ЕАД;

МБАЛ – Варна към ВМА;

„Поддържане чистотата на морските води” АД;

Басейнова дирекция „Черноморския район”;

„Космос Шипинг” АД;

Параходство „Български морски флот” АД;

Доброволческо сдружение „Булсар”;

Медицински университет “Проф.д-р Параскев Стоянов” – Варна;

„Порт флот 99“ АД;

„Пилотска станция Варна-П“ ЕООД.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона, както и да се сертифицира командване на тактическа група патрулни кораби съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL).

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, овладяване на похитен търговски кораб, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз 2021”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на ВМС.

Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В учението се използва фиктивен сценарий, който дава възможност на българските военни моряци да се подготвят за посрещане предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.

Фактическите действия се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване щаб за контрол на учението /EXCON/, пристигане на чуждестранните кораби във Варна), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).