Базов миночистач „Прибой” се включва в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море

Aug 12

Снимка 1На 12 август 2013 г. базов миночистач „Прибой” от състава на дивизион миночистачни кораби на военноморска база – ВМС бе изпратен от пункт за базиране Бургас за поредно участие в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

На изпращането присъстваха командирът на военноморска база–ВМС комодор Митко Петев, командирът на дивизиона капитан първи ранг Павлин Щерев, близки и роднини на екипажа.

Командир на кораба е капитан трети ранг Красимир Ангелов. Под негово командване корабът ще се включи в първото развръщане на тринадесетата активация на BLACKSEAFOR. В съединението ще се включат и военни кораби от Румъния, Русия, Турция и Украйна.

По време на плаването ще бъдат посетени пристанищата на Севастопол, Новоросийск и Синоп. В Севастопол ще се състои церемония по предаване на командването на  оперативната група.

 В тези градове командването на оперативната група ще направи официални визити и ще се проведат работни срещи по организиране на съвместните действия. На море ще се отработят епизоди по контрол на корабоплаването, приемане и предаване на информация, организиране на различните видове отбрани.

В началото на месец септември, след приключване на активацията, базов миночистач „Прибой“ ще се завърне в пункт за базиране Бургас.

Това е четвъртото участие на базов миночистач „Прибой” в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море. Предишните участия на кораба са в BLACKSEAFOR през през август 2003г., август 2005г.  и април 2006 г.).

 Идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби, възниква на втората среща на командващите на ВМС във Варна през 1998г. Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море е създадена на 2 април 2001г. в Истанбул с подписването на министерско споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Основната цел на съвместните действия  на оперативната група са развитието на стабилността и регионалното сътрудничество.