ЗАВЪРШИ ОПЕРАЦИЯТА НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ ПО ИЗДИРВАНЕ НА „ЧЕРНАТА КУТИЯ“ НА КАТАСТРОФИРАЛИЯ МиГ-29

Jun 24

Операцията на Военноморските сили по издирване на „черната кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29 продължи четиринадесет дни, от 10 юни до 24 юни 2021 г. в няколко етапа. Действията бяха прекъсвани на два пъти поради неблагоприятните хидрометеорологични условия в района на Черно море.

Последният етап на операцията започна в 23.45 ч. на 23 юни, когато минен ловец „Цибър“ напусна Пункта за базиране – Варна и извърши преход до района на инцидента с изтребителя МиГ-29 край Шабла. Екипажът на кораба, с командир капитан III ранг Мирослав Добрев, извърши предварителна подготовка на техниката и повторно обследване на района, в който бяха локализирани останките на самолета с корабния сонар. От 7.45 ч. на 24 юни, екипажа на кораба и групата от фирма „Хидроремонт ИГ“ OOД започнаха обследването на останките от самолета със специализирания дистанционно управляем подводен апарат на фирмата. „Черната кутия“ на самолет МиГ-29 е открита в 10.20 ч. на 70 м. дълбочина. В 10.40 ч. тя е извадена на повърхността и пренесена на борда на кораба. Спазени са всички процедури за съхраняването на „черната кутия“, така че да се запазят нейните данни, ако не е нарушена нейната херметичност. След завръщането на кораба в Пункт за базиране – Варна в 15.15 ч.,  „черната кутия“ беше предадена на разследващите органи. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари на екипажа на минен ловец „Цибър“ за отлично изпълнената задача.

Минен ловец „Цибър“ е закупен от Кралство Белгия и приет на въоръжение в българските Военноморски сили през 2009 г. През 2020 г. ВМС придобиха още два минни ловци от същия клас „Трипарти“, които разполагат със съвременни хидроакустически станции за обследване на водното пространство и подводни телеуправляеми апарати. С придобиването на тези кораби Военноморските сили имат възможност да изпълняват успешно поставените им задачи, като доказателство за това са действията на минен ловец „Цибър“ в операцията по откриване и изваждане на „черната кутия“ на МиГ-29.

Република България,  в частност Военноморските сили е водеща страна  в проекта за „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“ (DIVEPACK), по инициатива на ЕС и постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). Реализацията му ще осигури придобиване на способности за изпълнение на пълния спектър от отбранителни подводни интервенции в експедиционен формат, в рамките на военни и невоенни национални или международни мисии и операции, в съответствие с изискванията на НАТО и ЕС. Изпълнението на проекта ще осигури на ВМС способности за самостоятелна продължителна дълбоководна и водолазна работа, за изпълнение на широк спектър от задачи, включително и такива, като изваждането на предмети от голяма дълбочина.

Операцията по откриване и изваждане на „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29 се осъществи с обединените възможности на Военноморските сили и фирми и ведомства от морския бранш, в навечерието на Международния ден на моряка, следващи принципа, че морето е стихия, в която всички моряци са равни и помощта е безценна.