УСТАНОВЕНО Е МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА С ПАДНАЛИЯ САМОЛЕТ МИГ-29

Jun 17

След подобряване на хидрометеорологичните условия, от полунощ днес, 17 юни, Военноморските сили (ВМС) подновиха операцията по издирване на останките на падналия в морето самолет МиГ-29. В операцията участват минен ловец „Цибър“ и катер от състава на флота. На борда на кораба са експерт от Военновъздушните сили и специалисти и специално оборудване от фирма „Хидроремонт“ ООД.

В резултат на допълнително събраната информация от Бреговата система за наблюдение на Военноморските сили и системата за наблюдение на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и задълбочения анализ на всички събрани данни, експертите от ВМС успяха да уточнят допълнително вероятното място на инцидента и да намалят района за търсене.

Към 10:00 часа днес, минен ловец „Цибър“ потвърди правилността на направените разчети, като откри мястото на инцидента на падналия в морето самолет МиГ-29 на дистанция около 10 морски мили от Шабла. Открити са останки от самолета, които са разпръснати на голяма площ по морското дъно, което затруднява тяхното обследване и проучване. Сред тях са парче от колесника и части от двигателя на МиГ-29.

До момента в спасително-издирвателната операция са участвали четири кораба, два вертолета и 260 военнослужещи от ВМС. Издирването на „черната кутия“ на изтребителя продължава, от минен ловец “Цибър”, а всички останки се оглеждат внимателно с дистанционно управляеми апарати.