ПРОДЪЛЖАВАТ ДЕЙСТВИЯТА ПО ИЗДИРВАНЕТО НА ЧЕРНАТА КУТИЯ НА ПАДНАЛИЯ В МОРЕТО КРАЙ ШАБЛА БОЕН САМОЛЕТ МиГ 29

Jun 14

На 12 и 13 юни продължиха действията по издирването на „черната кутия“ на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ 29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната операция участваха с оборудване и екипи Институтът по океанология към БАН, фирма ,,Хидроремонт“ ООД и фирма ,,Гео 2000“ ООД.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че те не са части от катастрофиралия самолет.

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, на 13.06.2021 г. обследването се извършваше само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата от 01:00 часа на 14.06.2021 г.

Продължава работата на щаба на ВМС по събиране и анализиране на цялата налична информация с цел прецизиране на най-вероятното място за откриване на „черната кутия“ на самолета. Паралелно тече процеса по планиране на дълбоководна водолазна операция, ако се наложи нейното провеждане.