Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Продължават издирвателните дейности за намиране на „черната кутия“ на МиГ-29

Jun 10

„Трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Действията ни се насочват най-вече към намиране на „черната кутия“ на самолета. Това е ключов момент, за да може да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Българската армия“. Това заяви днес, 10 юни, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна. Той запозна присъстващите журналисти с актуална информация и с хронологията на събитията от 00.45 часа на 9 юни до момента, както и с предстоящия ход на операцията по търсене на части от самолета и най-вече на автоматичното записващо устройство, регистриращо параметрите на полета, т.нар. „черна кутия“.

„Реакцията на Военноморските сили е мигновена. Операцията по търсене и спасяване е организирана и планирана във възможно най-кратки срокове с включването на надводни кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“, заяви адмирал Ефтимов. Той поясни, че на база на анализа на намерените части продължава търсенето в показания район, където минен ловец „Цибър“ извършва обследване на дъното с помощта на хидрологическата станция, специализирана за откриването на мини и подводни обекти с неголяма отражателна повърхност.

„Тази сутрин са открити и потвърдени два контакта, за което следва да се извършат допълнителни дейности по потвърждаването им. Технологично тези действия се извършват със сонари със страничен обзор и обхват“, посочи началникът на отбраната. Той поясни, че тази сутрин е била организирана среща с представители на специализирани организации и частни фирми, които разполагат с необходимите технологични възможности. „Всички те изразиха готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените от минен ловец „Цибър“ контакти“, съобщи адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че на срещата е присъствал и експерт от Военновъздушните сили, който е запознал търсещите екипи с конфигурацията на самолета и въоръжението, за да може действията по установяването на подводните контакти и изваждането им на повърхността да бъде извършено при спазване на мерките за безопасност. „Това още веднъж подчертава колко е отговорна тази дейност и колко планомерно и организирано трябва да се пристъпи към нея. Тя не може да се обвърже с определен времеви параметър и сме готови да я провеждаме дотогава, докато можем да предоставим достоверни резултати“, заяви адмирал Ефтимов. За извършването на операцията е сформиран координационен щаб.

Началникът на отбраната разясни, че подходът ще бъде преносимите средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде използван специализиран кораб, който да служи за плаваща координираща платформа в района на търсенето, допълни адмирал Ефтимов.

В района на катастрофата днес работят минен ловец „Цибър“, който изследва предполагаемия район на падането, а корветата „Бодри“ обследва района за намиране на плаващи остатъци и доказателства, посочи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Действията на минен ловец „Цибър“ ще бъдат подсилени с оборудване за търсене под вода, предоставено от частна фирма, а цялостната координация и ръководството на процеса ще се осъществява от ВМС. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и фирмите от морския бизнес, които са изразили желание да подпомогнат дейностите на ВМС. „В надпревара с времето сме, необходими са благоприятни метеорологични условия за тези сложни дейности. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента“, посочи той.