ФРЕГАТА „ГОРДИ“ УЧАСТВА В УЧЕНИЕ „PASSEX”

Jun 03

На 03 юни, фрегата „Горди“ от българските Военноморски сили с командир капитан втори ранг Станислав Георгиев проведе съвместно учение „PASSEX” с патрулния кораб „Трент“ от състава на ВМС на кралство Великобритания, в рамките на оперативното му развръщане в Черно море. По време на учението корабите проведоха тактическо маневриране, комуникационна тренировка и отработиха процедури по приемане и предаване на товари на ход.

От началото на годината, това е третото учение от типа „PASSEX” с кораби от страни-членки на НАТО. Тези учения се организират ежегодно при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България. Целта им е както повишаването на оперативната съвместимост на корабите от ВМС, така и усъвършенстване на подготовката на екипажите на море по отношение на прилагане на съюзническите тактики, техники и процедури.

Всички предварително планирани епизоди бяха изпълнени в съответствие с изискванията на регламентиращите документи.

През месец юли предстои участие на английския кораб „Трент“ и в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021”.