ЗАВЪРШИ ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ „ЧЕРНО МОРЕ 2021”

May 21

На 21 май 2021 г. завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”. Сценарият на учението осигури на участниците тактическа обстановка, изпълнена с рискове и заплахи, касаещи нарушаване на морските комуникации и свободата на корабоплаването в западната част на Черно море и националните морски пространства на Република България.

Патрулните, противоминните, осигуряващите сили и логистичните формирования в състава на флотилията успешно изпълниха планираните тактически действия, поддръжки и осигуряване в рамките на участие в самостоятелна операция по морска сигурност.

Учението допринесе за затвърждаване на придобитите знания и умения по прилагане на националните стандарти за изпълнение на широк спектър от задачи на море по мисията “Принос към националната сигурност в мирно време” . Като основни могат да се отличат операцията по контрол на корабоплаването, противодействието на асиметрични заплахи по въздух и море, демонстриране на решителност чрез развръщане, прегрупиране, изпълнение на бойни стрелби, противоподводни и подривни бойни упражнения в зоната на морската операция.

Учението постави и акцент на бойните действия срещу въздушен противник. По време на планираните сериали се отработиха действията по ранно откриване, идентифициране и реагиране на различни по естество заплахи от въздуха с използване на реално и условно обозначени цели.

Както при всяко тактическо учение следват разбор, анализ и извличане на поуки от практиката. Предварителните впечатления на групата за разбор и анализ в Ръководството на учението недвусмислено сочат към извода за достигнато добро ниво на подготовка и успешно изпълнение на поставените задачи.