ПРОДЪЛЖАВА УЧЕНИЕТО „ЧЕРНО МОРЕ 2021”

May 19

Продължава учението на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021”.

На 17 май част от корабите се снеха от пунктовете за постоянно базиране и заеха назначените за целите на учението райони. Спасителен кораб „Протео“ изпълни бойно упражнение по търсене и унищожаване на дънни неконтактни мини. Упражнението бе осигурено от хидрографен катер от състава на хидрографска служба на ВМС. Фрегата „Горди“ и корветите „Решителни“ и „Бодри“ извършиха патрулиране в назначени райони за водене на наблюдение и контрол на корабоплаването.

На 18 май всички кораби участващи в учението бяха на море. Фрегата „Горди“ проведе корабно бойно учение по борба за живучест на кораба (борба с пожари и нахлуваща вода), учение по медицинска евакуация на пострадал от борда на кораб с вертолет AS 565 MB “Panther” от състава на ВМС, тренировка по спасяване на човек, паднал зад борд и учение по приемане/предаване на гориво на море с участието на танкер-бункеровчик „Балчик“.

Корветите „Решителни“ и „Бодри“, заедно с танкер-бункеровчик „Балчик“ и учебно-спомагателния кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“ отработиха ескорт на кораби превозващи ценен товар. По време на ескорта бяха организирани видовете отбрани и защити на група кораби на ход и отразяване на асиметрични заплахи от въздушен и надводен противник. След това корветите „Решителни“ и „Бодри“ проведоха артилерийски стрелби по надводна цел и бойно упражнение по атака на подводница от корабна ударна група с използване на противоподводни бомби.

Минен ловец „Цибър“ се сне от Пункт за базиране Варна и извърши преход до зададен район и изпълни бойно упражнение по търсене и унищожаване на открити дънни неконтактни мини. По време на прехода бе отработено учение по отразяване на асиметрична заплаха от малки бързоходни лодки и по приемане/предаване на товари от вертолет. Учението се извърши с участието на вертолет AS 565 MB “Panther” от състава на ВМС. Корабът продължи участието си в учението с провеждане на подводно обследване с хидроакустическа станция и леководолази на миноподобни обекти в назначен район.

Базов миночистач „Прибой“ се сне от Пункт за базиране Бургас и проведе контролен разузнавателен поиск за мини с неконтактен трал в зададен район. Корабът проведе мероприятия по откриване и унищожаване на мини, с което осигури безопасността на корабоплаването в определен район. Предстои взаимодействие с минен ловец „Цибър“ за отработване предаването на леки товари на ход. На по-късен етап  от учението, корабът ще проведе кораби през предварително протрален канал.

Фрегата „Горди“, корветите „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, базов миночистач „Прибой“, танкер-бункеровчик „Балчик“ и танкер-бункеровчик „Акин“ отработиха приемане/предаване на гориво на море в определените за това райони.

Спасителен кораб „Протео“ участва в учение по осветяване на подводната обстановка в зададен район и медицинско осигуряване на водолазната дейност в прибрежната зона.

Водолазен катер „Форос“ участва в подводно обследване с леководолази на миноподобни обекти в назначен район.

Днес, 19 май силите и средствата на флотилията продължават участието си в учението „ЧЕРНО МОРЕ 2021”. Корабите на море изпълняват планираните сериали на море, като по-основните от тях са: поставяне на димна завеса и отклоняване от атаките на въздушен противник, ескорт на кораби превозващи ценен товар и организиране на видовете отбрани и защити на група кораби при прехода им по море, провеждане на подводно обследване с хидроакустическа станция и леководолази на миноподобни обекти в назначен район, провеждане на корабни бойни учения (борба с пожари, управление на повреден кораб, оказване на помощ на повреден кораб със силите и средствата на група кораби самостоятелно и във взаимодействие с аварийно-спасителни средства на флотилията и ВМС, буксировка на повреден кораб, медицинска евакуация на пострадал личен състав), патрулиране в назначен район, контрол на корабоплаването и задържане на кораб нарушител.