Военноморските ни сили са гарант за ненарушимостта на водните ни граници

Aug 10

Снимка 1На 10 август  2013 г., от 18:00 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, се проведе Тържествено събрание – концерт посветено на 134-та годишнина от създаването на военния ни флот.

Тържеството беше открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов.

„Военноморските ни сили са гарант за ненарушимостта на водните ни граници и изпълняват с чест ангажиментите си като част от международните колективни системи за морска сигурност – на НАТО, на Европейския съюз и на черноморските държави“. С тези думи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се обърна към военнослужещите и цивилните служители от Военноморските сили.На тържеството присъстваха министърът на външните работи Кристиан Вигенин, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и неговите заместници генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Данчо Дяков, съветникът на президента на Република България по военната сигурност комодор Георги Фиданов, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местната власт, военнослужещи, цивилни служители и ветерани от Военноморските сили.

         Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов връчи награди на военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповед на министъра на отбраната за показан висок професионализъм. С почетен знак на министъра на отбраната „Свети Георги“ – първа степен е награден командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов. С награден знак „За отлична служба“ – първа степен за офицери са отличени капитан I ранг Борис Борисов от военно формирование (в.ф.) 34400 – Варна и капитан I ранг Мален Чубенков от в.ф. 54950 – Бургас. С награден знак „За отлична служба“ – втора степен са наградени капитан I ранг Никола Каранов от в.ф. 34400 и капитан лейтенант Красимир Дамянов от в.ф. 28580 – Варна. С награден знак „За отлична служба“ – втора степен за сержанти са удостоени офицерски кандидат Антон Ненков от в.ф. 18360 – Бургас и старшина I степен Петър Георгиев от в.ф. 26800 – Варна. С награден знак „За военна доблест“ – трета степен е отличен матрос II клас Живко Железов от в.ф. 22580 – Варна. С награден знак „За вярна служба под знамената“ – дамски кръст II степен е удостоена цивилната служителка Веселина Христова от в.ф. 34410 – Варна, а с грамота – лейтенант Илко Маринов от в.ф. 32300 – Варна.
         Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също отличи с предметни награди 9 военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили.

След края на концерта, от 20.30 ч. до 21.00 ч. на площад „А. Новак”, пред входа на Морската градина, гражданите и гостите на Варна имаха възможността да се насладят на изпълнението на спектакъла „Вълни” от Представителния духов оркестър на Военноморските сили.