ЗАВЪРШИ КОМАНДНО-ЩАБНОТО УЧЕНИЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ „МОРСКИ ЩИТ 2021”

Apr 22

В периода 12.04 – 16.04.2021 г. в Командването на Военноморските сили се проведе двустепенното командно-щабно учение на ВМС „Морски щит 21“ с участието на Щаба на ВМС и подчинените формирования. По време на учението се отработи процеса на планиране, подготовка и провеждане на самостоятелна морска операция по защита на морския суверенитет и контрол на националните морски пространства в мирно време за осигуряване свободата на корабоплаването, защитата на силите, морските комуникации и критична морска инфраструктура.

Учението е планирано от Командването на ВМС и беше проведено под ръководството на началника на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров.

Щабното учение се проведе по учебен сценарий, описващ възникване на криза между фиктивни държави, използвайки реалните морски пространства на Република България и е в съответствие с актуалните рискове и заплахи за морската сигурност на страната.

Учението се проведе при стриктно спазване на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки, свързани с неразпространението на COVID-19, като част от обучаемите щабове бяха развърнати и действаха от пунктовете за постоянна дислокация.

В рамките на учението се изпълниха поставените в плана на учението задачи, свързани с усъвършенстване на взаимодействието между обучаемите щабове, изграждане и поддържане на морската ситуационна осведоменост, поддържане на свободата на корабоплаването и същевременно се провери ефективността на работа на функционалните групи и приложимостта на стандартните оперативни процедури на Командването на ВМС за планиране и провеждане на операции.

За успешно провеждане на учението се използва изградената комуникационно-информационна система на БА, която предостави единна среда за обмен на информацията между участващите щабове.

Ученията от поредицата „Морски щит“ се провеждат веднъж на три години и са част от подготовката на Щаба на ВМС и подчинените му формирования.