И кораби от Пункт за базиране Бургас получиха почетни имена

Aug 08

КРЪЩАВАНЕ КОРАБИНа 8 август 2013 г. в пункт за базиране Бургас се състоя церемония за  присвояване на почетни имена на спомагателни кораби.

На церемонията присъстваха заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев, командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев,  командира на пункт за базиране Варна капитан първи ранг Тодор Йотов, кмета на град Черноморец Добри Добрев, директора на Регионална дирекция „Гранична полиция” Бургас комисар Антон Мирков, директора на Регионална служба „Военна полиция” Сливен подполковник Кунчо Стойчев, командири на военни формирования от гарнизон Бургас, представители на държавната и местна власт, адмирали и офицери от запаса.

След тържественото вдигане  на военноморския флаг на Република България и флаговете за разцветяване, избраните за кръстници осем жени офицери от формирования на ВМС изпълниха специалния ритуал, с който корабите получиха новите си почетни имена.

„Лети през моретата, разнасяй славата на българските военни моряци!” – с това пожелание и  счупване на бутилка шампанско в кърмата всяка от кръстниците благослови „своя” кораб.

След присвояването на почетните имена на корабите,  свещенослужители отслужиха  тържествен водосвет. Ритуалът завърши с тържествен марш и разглеждане на новоименуваните кораби.

По традиция корабите и катерите със спомагателно назначение, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, носят имената на известни градове и местности от черноморското ни крайбрежие. Почетните имена, които бяха присвоени на днешната церемония и кръстниците, които ги именуваха, са:

1/ на малък военен транспорт  302 – „Сириус”, от кръстницата старши лейтенант Силвия Василева;

2/ на малък военен транспорт 304 – „Антарес”, от кръстницата капитан-лейтенант    Веселка Пашова;

3/ на водолазен катер – „Форос”, от кръстницата капитан трети ранг Красимира Гаджева;

4/ на моторен катер 311 – „Черноморец”, от кръстницата майор Светлана Великова;

5/ на моторен катер 324 – „Атия”, от кръстницата старши лейтенант Йоана Коцева;

6/ моторен катер 325 – „Колокита”, от кръстницата капитан-лейтенант Надежда Гагева;

7/ на моторен катер 326 – „Агалина”, от кръстницата старши лейтенант Ина Калева;

8/ на хидрографен катер 331 – „Контраадмирал Сава Иванов”, от кръстницата капитан-лейтенант Елица Тодорова.